Nekpijn? Laat je koppie niet hangen!

Apple, Sony, Philips, LG, Samsung, Acer, Lenovo.. Tegenwoordig hebben we zo ontzettend veel keuzes in laptops, computers en beeldschermen. Om dan nog maar te zwijgen over welke variant we willen: een plat scherm, webcam, extra geluidboxen, meer opslagruimte…

Maar ondanks al deze keuzes wordt vaak het belangrijkste vergeten: de ergonomie zoals de beeldschermhoogte.
Of je nu de computer/laptop gebruikt voor persoonlijk gebruik of werk, onder andere de beeldschermhoogte kan zorgen voor klachten aan de schouders, nek en zelfs de ogen. Om te kunnen blijven genieten van je (nieuwe) aankoop zal ik hier kort hoe die klachten kunnen ontstaan en natuurlijk wat je hier zelf aan kan doen!

 

Wat zegt de wet eigenlijk over beeldschermwerk?


“Werknemers worden verplicht om ervoor te zorgen dat beeldschermwerk geen gevaar oplevert voor de eigen gezondheid en veiligheid.” Met de twee volgende richtlijnen:

1. Na twee uur beeldschermwerk moet dit worden afgewisseld met ander werk of een pauze

2. Voordat werknemers beginnen met beeldschermwerk moeten zij de gelegenheid krijgen om een oogonderzoek te ondergaan, voordat zij met dit werk beginnen of wanneer oog klachten worden ontwikkeld.

Naast deze richtlijnen zijn er ook voorschriften, maar deze zijn niet verplicht en er mag van worden afgeweken: als de gezondheid en veiligheid van werknemers gewaarborgd blijft. Deze zijn als volgt:

- Het beeldscherm is van goede kwaliteit, in hoogte verstelbaar en mag niet spiegelen

- De verlichting op de werkplek zorgt voor voldoende licht

- Werknemers moeten gebruik kunnen maken van hulpmiddelen, zoals gebruiksvriendelijke software

- Heeft men een leesbril nodig, dan is er recht op vergoeding van de aanschafkasten voor een beeldschermbril

- De werkplek en –tafel moet in hoogte verstelbaar zijn + voldoen aan de NEN-normen

- Het beeldscherm en toetsenbord mogen niet aan elkaar vast zitten; of een los toetsenbord of scherm

 

Erg jammer dat deze voorschriften ook niet verplicht zijn, aangezien er in Nederland toch nog aardig veel meldingen zijn van mensen met KANS klachten (Klachten Arm, Nek, Schouder). Onder de Nederlandse werkende bevolking komt deze klacht 35% voor, waarvan meestal de nek-schouder regio is aangedaan. Het verzuim wat door deze klachten ontstaat is ernstig: 37 % van klachten aan het lichaam zorgde voor verzuim van meer dan één maand; 21 % zelfs meer dan drie(!) maanden.

Dé reden voor verzuim van 7 % van de werknemers in 2013 was langdurig dezelfde handelingen uitvoeren of werken met een computer/laptop. Maar je kan zelf ook werkverzuim voorkomen! 


Hier 7 tips voor een juiste werkplekinstelling.


Tip 1:
Zet je beeldscherm op ooghoogte; je ogen mogen net boven de rand van het beeldscherm kijken.

Tip 2:
Strek je arm uit naar voren: Daar waar je vingers eindigen, daar moet je beeldscherm staan.

Tip 3:
Zorg voor voldoende licht in de kamer maar ook op je beeldscherm.

Tip 4:
Licht van de omgeving mag niet weerkaatsen op je beeldscherm; dit belemmert je zicht en kan ervoor zorgen dat je met je hoofd naar voren gaat hangen om het beter te kunnen zien.

Tip 5:
Zit recht op je stoel en voor de pc: zo zit je in een actieve maar toch ontspannen houding.

Tip 6:
Neem regelmatig pauze en sta op van je stoel: zit maximaal 2 uur achter een beeldscherm.

Tip 7:
Blijf rekken en strekken en kijk zo nu en dan naar andere plekken dan alleen je beeldscherm.
 

Nekpijn? Laat je koppie dus niet hangen en voorkom het!


 


Bronnen:

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (z.d.). Wat zegt de wet over beeldschermwerk? Geraadpleegd op 27-03-2017 van https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/computerwerk/vraag-en-antwoord/wat-zegt-de-wet-over-beeldsche...

RSI Vereniging (februari 2015). Feiten en cijfers RSI. Geraadpleegd op 27-03-2017 van https://www.rsi-vereniging.nl/wat-is-rsi/feiten-en-cijfers.html

Multidisciplinaire richtlijn aspecifieke KANS (8 november 2012). Hoofdstuk 1 Algemene inleiding. Geraadpleegd op 31-3-2017 van http://www.nvvg.nl/images/stories/multidicsrichtlijnaspecifiekeKANS19092012_def.pdf