Tuinieren zonder rugpijn?

5 tips om dit jaar zonder rugklachten uw tuin te onderhouden.

 

De lente is officieel begonnen en de temperatuur stijgt voorzichtig elke dag!
Vaak geven cliënten tijdens de behandelingen aan dat ze graag weer actief willen zijn in de tuin, maar dat de verschillende werkzaamheden erg belastend zijn voor de rug. 

 

Bij oefentherapie Hardenberg worden vaak oefeningen gegeven die bijdragen aan een sterke en stabiele rug en deze heb je nodig voor het werken in de tuin.
Dit in combinatie met een “gezonde” houding en een aantal aanpassingen maakt veel mogelijk.

Vaak geef ik de volgende tips aan cliënten om rugpijn tijdens tuinieren te voorkomen, die ik graag me u wil delen!

 

1.    Verdeel uw werk

Probeer tijdens uw tuinwerkzaamheden verschillende houdingen en bewegingen goed af te wisselen. Bijvoorbeeld een kwartiertje vegen, een kwartiertje onkruid wieden met tussendoor een half uurtje pauze. Probeer ook om uw werk over een aantal dagen te verspreiden.

 

2.    Doe een warming-up met uw rug oefeningen

Net zoals u bij sporten gaat opwarmen is dit ook belangrijk voor u de tuin in gaat. Gebruik hiervoor de oefeningen die u van uw therapeut hebt gekregen.

 

3.    Neem een knielmatje mee in de tuin.

Zo kan u tijdens de werkzaamheden het staan en knielen afwisselen.

 

4.    Draag goed aansluitende, warme kleding op de rug.

Zeker nu de temperaturen rond 15 graden zijn is het handig om meerdere lagen kleding aan te trekken die veel zweet zullen opvangen. Hierdoor zullen de rugspieren warm blijven en minder snel verkrampen.

 

5.    Maak gebruik van een tafel in de tuin!

Door het gebruik van een tafel in de tuin kan u staand de planten verpotten. Dit heeft als voordeel dat u uw rug recht houdt en de houding dus beter voor uw rug is. Let er op dat de tafel niet te laag is, waardoor u als nog voorover moet buigen met uw rug. Is de tafel toch te laag, dan kan u eventueel 4 kleine bloempotjes onder de tafelpoten zetten.

 

Mocht u vragen hebben of meer informatie willen hebben? Laat het mij dan gerust weten via een berichtje, dan beantwoord ik ze graag!
Ik wens u een fijn tuinseizoen toe!