Klachten

We kunnen te maken hebben met allerlei psychologische en lichamelijke klachten. Hieronder hebben we een aantal veel voorkomende klachten, de symptomen en behandelingen hiervan, in kaart gebracht. Herken je deze klachten en/of wil je meer informatie of een afspraak? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Onverklaarbare lichamelijke klachten

Onverklaarbare lichamelijke klachten zijn klachten waar de huisarts geen duidelijke oorzaak in kan vinden. Vaak zijn dit klachten met een psychosomatische oorzaak. De balans tussen lichaam en geest is dan verstoord waardoor klachten kunnen ontstaan.

De Symptomen

Hieronder een aantal voorbeelden van lichamelijke onverklaarbare klachten: ernstige vermoeidheid, concentratie- of geheugenproblemen, maagklachten, zoals misselijkheid, buikpijn of buikkrampen, darmklachten, (lage) rugpijn en andere spier- en/of gewrichtspijnen, hoofdpijn of nekpijn, duizeligheid of evenwichtsproblemen, hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst. Als er géén lichamelijke oorzaak voor de klachten is gevonden, of als er wel een lichamelijke oorzaak is, maar het is onduidelijk waarom de klachten zo heftig zijn, zo veel last geven of zo lang duren. Dan wordt het Lichamelijke onverklaarbare klachten genoemd

De Behandeling

In de behandeling word je geïnformeerd over de werking van de hersenen en het zenuwstelsel bij psychosomatische klachten. Om duidelijkheid te krijgen hoe klachten kunnen ontstaan. Verder gaan we therapeutische gesprekken hebben, met als doel om inzicht te krijgen in factoren die de klachten uitlokken of in stand houden. Je word hierin bewust gemaakt van de factoren die de klachten uitlokken of in stand houden. Verder gaan we bezig met de invloed van jou gedachten op je gevoel, emoties en gedrag. Dit kan via lichaamsgerichte oefeningen zoals aandachtsoefeningen, mindfulness, ademhaling, gronden, focussen.

Si klachten

SI klachten betreffen klachten die voorkomen in de SI-gewrichten, ook wel de sacro-iliacale gewrichten of heiligbeengewrichten genoemd. De SI-gewrichten bevinden zich links en rechts van het midden van de onderrug en vormen de verbinding tussen het heiligbeen en de twee bekkenhelften. Heeft u te maken met SI klachten, dan voelt u voornamelijk pijn in de regio van de billen. Deze pijn kan ook uitstralen naar één been of naar beide benen.

De Symptomen

Heeft u problemen met de SI-gewrichten, dan voelt u dit voornamelijk in uw bil. De uitstralingspijn die u in uw bil ervaart, kan eventueel ook doorgaan naar één been of naar beide benen. U voelt de pijn als u loopt, maar ook als u zit of staat. Door langdurig lopen of zitten kan de pijn erger worden. Zo kunt u door SI klachten moeite krijgen met (langdurig) bewegen, waardoor uw mobiliteit minder wordt.

De Behandeling

Zo-MENS weet precies hoe uw vervelende SI klachten behandeld moeten worden. Wij richten onze behandelingen voor SI klachten altijd op het verminderen van de pijn, maar ook op het verbeteren van uw houding, het versterken van uw rugspieren en het versterken van uw buikspieren. Door uw houding te verbeteren en uw rug- en buikspieren sterker te maken, kunnen SI klachten in de toekomst voorkomen worden. Wij richten onze behandeling dan ook niet alleen op de korte termijn, maar ook op de toekomst.

Nek-, schouder- en armklachten

Nek-, schouder- en armklachten zijn vervelende pijnklachten die voorkomen in de nek, in de schouder(s) en/of in de arm(en). De klachten kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde houding, maar ook door verkeerde bewegingsgewoonten of een combinatie van een verkeerde houding en verkeerde bewegingsgewoonten. Door de vervelende klachten bent u minder beweeglijk en zijn bepaalde dagelijkse handelingen moelijker te verrichten.

De Symptomen

De symptomen die u ervaart bij nek-, schouder- en armklachten zijn afhankelijk van de oorzaak van uw klachten. Wel zijn er enkele overkoepelende klachten die bij de meeste nek-, schouder- en armklachten voorkomen, namelijk hoofdpijn, een vermindering van de armbeweging, krachtverlies in het arm of de armen en tintelingen in het arm of de armen. Ook kunt u last hebben van stijfheid van de nek en stijfheid van de schouders.

De Behandeling

Zo-MENS helpt u graag uw nek-, schouder- en armklachten te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen. Onze behandelingen zijn gericht op het verminderen van de spierspanning, het verminderen van pijn, het toe laten nemen van de beweeglijkheid van uw nek, schouders en armen en het aanleren van de juiste lichaamshouding. Ook besteden wij aandacht aan het vergroten van uw klacht en stabiliteit, voornamelijk in de rug. Door een grotere kracht en stabiliteit kan het ontstaan van nek-, schouder- en/of armklachten in de toekomst voorkomen worden.

Hernia

Het woord ‘hernia’ betekent letterlijk ‘uitstulping’. Heeft u een hernia, dan is er sprake van een uitstulping in een van uw tussenwervelschijven. Deze uitstulping drukt op een nabijgelegen zenuw, waardoor u te maken krijgt met vervelende pijnklachten. De meeste mensen met een hernia hebben te maken met een rughernia, maar u kunt ook te maken krijgen met hernia in de nek.

De Symptomen

De symptomen die veroorzaakt worden door een hernia, zijn afhankelijk van de locatie van de hernia. Heeft u een hernia in de rug, dan heeft u doorgaans te maken met pijnklachten in de bil en in het been. Dit komt omdat de uitstulping in dit geval op een zenuw drukt die doorloopt naar de bil en het been, waar u vervolgens pijnklachten ervaart. Heeft u een hernia in de nek, dan ervaart u doorgaans uitstraling (pijnklachten) in uw arm. Dit komt omdat de uitstulping in dit geval op een zenuw drukt die door de arm loopt, waardoor u hier te maken heeft met vervelende zenuwpijn.

De Behandeling

Zo-MENS heeft de juiste kennis, vaardigheden en expertise om uw rug- of nekhernia te behandelen. Onze behandeling van een hernia bestaat uit het verminderen van de spierspanning, het verminderen van de pijnklachten, het verbeteren van de beweeglijkheid, het aanleren van een juiste lichaamshouding en het vergroten van de stabiliteit en kracht in de rug. Door diverse oefeningen met u te doen, verminderen wij uw vervelende klachten op de lange termijn.

Rugklachten

Door een afwijkende houding of bepaalde bewegingsgewoonten, kunnen er verschillende soorten klachten in de rug ontstaan. Veel voorkomende rugklachten door een verkeerde houding of bepaalde bewegingsgewoonten zijn bijvoorbeeld hernia, spit en isschias. De meeste rugklachten die in Oefentherapie Hardenberg worden behandeld, ontstaan door een verkeerde houding, minder beweging van de rug en/of een eenzijdige belasting.

Rugklachten zijn erg vervelend, simpelweg omdat pijnklachten in de rug uw mobiliteit flink kunnen beperken. Bent u minder mobiel door rugklachten, dan worden de klachten door de verminderde beweging van de rug alleen maar erger. Dit maakt een professionele behandeling noodzakelijk, zodat u weer kunt bewegen en met de juiste beweging uw klachten helemaal kunt laten verdwijnen.

De symptomen van rugklachten

De symptomen die u ervaart bij rugklachten, zijn afhankelijk van de specifieke rugklacht waar u mee te maken heeft. Zo geeft een hernia bijvoorbeeld andere klachten dan spit, al komen sommige symptomen van rugklachten wel overeen. Veelvoorkomende rugklacht symptomen zijn bijvoorbeeld uitstraling naar de bil of het been, een dof gevoel in het been, pijnscheuten in de rug, krampen in de rug, in de bil of in het been, een stijve rug die helemaal vast lijkt te zitten en lage rugpijn. Heeft u lage rugpijn, dan voelt u een zeurende pijn in uw onderrug die de dagelijkse beweging lastiger maakt.

Aspecifieke rugklachten

Veel mensen hebben te maken met aspecifieke rugklachten. Aspecifieke rugklachten zijn klachten in de rug die niet door een bepaalde aandoening ontstaan, maar vaak veroorzaakt worden door een verkeerde houding, een disbalans in de spieren, krachtverlies van de rug of een plaatselijke ontsteking. Door een specialist te bezoeken met uw aspecifieke rugklachten, kan achterhaald worden waar de klachten vandaan komen. Is de oorzaak van de rugklachten bekend, dan kan deze oorzaak behandeld worden om de klachten te laten verdwijnen.

De behandeling

Zo-MENS is al jaren gespecialiseerd in het behandelen van verschillende soorten rugklachten. Dit kunnen rugklachten met een duidelijke oorzaak zijn, maar het kan ook gaan om aspecifieke rugklachten zonder duidelijke oorzaak. Onze behandeling van uw rugklachten is onder andere gericht op:

> Het verminderen van pijn.
> De toename van de mobiliteit (beweeglijkheid).
> Het aanleren van de juiste lichaamshouding.
> Het vergroten van de kracht.
> Het vergroten van de stabiliteit.

Door diverse oefeningen te doen, zorgt Zo-MENS ervoor dat uw klachten verminderen en uiteindelijk helemaal kunnen verdwijnen. Zo gaat u niet alleen zonder pijn door het leven, maar kunt u ook gemakkelijker en meer bewegen.

TOP
×

Hoi!

Klik op de persoon met wie je wil spreken.

× Stuur een berichtje