Wat is EMDR?

Vertaald betekent EMDR: “door oogbeweging de emoties van een ingrijpende gebeurtenis(sen) ontladen en de gebeurtenis(sen) opnieuw verwerken“. 

Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft wordt binnen de psychologie traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke (stress) reacties daarop. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op situaties tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan later een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terug brengen. Inclusief alle lichamelijke reacties van toen. 

EMDR bij angsten

Angst kan ontstaan na een traumatische ervaring. Denk bijvoorbeeld aan rij-angst na een auto-ongeluk of een hondenfobie die ontstaan is nadat je bent gebeten door een hond. Als een trauma ten grondslag ligt aan de angst, is EMDR een goede behandelmethode.

EMDR bij andere klachten

Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat EMDR ook effectief kan zijn bij andere klachten. EMDR kan je bijvoorbeeld ook helpen bij:

  • Angstklachten
  • Negatief zelfbeeld
  • chronische pijn

Gesteld wordt dat EMDR vooral kan bijdragen aan de behandeling van klachten waarbij herinneringen en traumatische ervaringen een belangrijke rol spelen.

Hoe werkt EMDR?

Tijdens de EMDR behandeling stelt ik je een aantal vragen. Je denkt hierdoor terug aan de nare gebeurtenis waardoor een trauma is ontstaan en ik verzamelt informatie over de gebeurtenis.

Daarna start het verwerkingsproces. Ik vraag je opnieuw aan de gebeurtenis te denken en ondertussen gebruik ik een afleidende stimulans: Ik beweeg mijn vingers voor jouw ogen zijn en deze beweging volg jij met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. De afleiding kan ook worden gegeven door het laten horen van geluiden of het geven van aanrakingen op de knieën.

Wat zijn de effecten van EMDR?

Doordat je werkgeheugen veel tegelijkertijd moet verwerken, vervaagt het beeld aan je herinnering. Hij gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust, neemt af. 

Het gevolg is dat je weer beter terug kunt denken aan bepaalde situaties, zonder daarbij angst of paniek te ervaren. Je wordt niet meer overmand door emoties op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. De herbelevingen worden minder en ook je vermijdingsgedrag neemt hierdoor af.

Wat zijn de bijwerkingen van EMDR?

Een EMDR behandeling is een intensieve behandeling waarbij je hoofd flink aan het werk wordt gezet. Het kan ervoor zorgen dat je na een EMDR sessie wat bijwerkingen ervaart, waaronder:

  • Vermoeidheid;
  • Hoofdpijn;
  • En nieuwe beelden of emoties die nu voorbij komen in je hoofd.

Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.

TOP